Historia


Historien om Kung Gösta a.k.a. Gustav Vasa.

Sverige styrdes i början av femtonhundratalet av den danske kungen Kristian II, även kallad ”tyrannen Kristian”. Den unga adelsmannen Gustav Eriksson Vasa var 1517 tagen som fånge i ett danskt slott. Under 1520 lyckades han fly via Lübeck och anlände till Sverige samtidigt som Kristian startade en massaker i Stockholm. Under massakern förlorade Gustav sina föräldrar, systrar, farbröder och en svåger.

Gustav började en rutt norrut för att uppmuntra folk att göra uppror mot Kristian. Mångahem_left historier handlar om hans äventyr att fly från de danska soldaterna medan de jagar honom. På julaftonsmorgon år 1520 pratade Gustav med folket i Mora precis utanför kyrkan. Men folket trodde inte på hans berättelser om massakern i Stockholm så Gustav fick fortsätta sin resa, nu mot Norge.

Under tiden anlände det officiella rapporter till Mora som bekräftade Gustavs historier och i all hast skickades två duktiga skidåkare efter honom. De kom ikapp honom i Sälen och tillsammans återvände de till Mora där revolten var planerad. 1522 hade den danska kungen förlorat och Gustav blev vald till Sveriges kung.

1922, 400 år senare, startades skidloppet Vasaloppet för att fira detta minne och loppet går från Sälen till Mora längs den väg på 90 km som det sägs att Gustav färdades på tillbaka till Mora. I vår region blev därmed Gustav Vasa kallad Kung Gösta.